Oldal kiválasztása

Egyszer volt hol nem volt kerek erdő közepén a Nagyfasor 12-es odújába élt egy népes nyuszicsalád, bár nyuszi körökben inkább átlagosnak mondható. Nana (nyuszi anyó) és Zaza (nyusziapó) hét pici csemetélyükkel éldegélték nem mindig hétköznapi életüket, hisz a hét életvidám és mindig eleven kisnyuszi, sokszor nyújtott megoldandó feladatokat szüleiknek. Nyivák folyton megijedt, még az árnyékától is, és hangos sírásba kezdet. Ali mestere volt a dolgok eltüntetésének, sokszor a legrosszabb pillanatokban kélt lába egy-egy fontos dolognak. Bundi szőre hatalmas volt, ami a rendszeres mosakodásnál és fésülködésnél igen el tudta nyújtani az időt. De Cukival se volt jobb a helyzet készülődési idő szempontjából, mert imádta a divatot, igyekezett naprakészen követni, így rengeteg időt töltött szépítkezéssel és a tükör előtti illegéssel-billegéssel. Néró koromfekete bundája az éjszakai keresését nehezítette meg. Alamuszi folyton szundikálni, aludni próbált, még akkor is képes volt elaludni, ha tanulnia kellet volna. Pötyi nem csak bundája mintájával, amiről nevét is kapta, lógott ki a kisnyuszkók sorából, hanem „pocakja” miatt is picit más szabályok vonatkoztak étkezésére. Pötyi ugyanis ételallergiás volt.

Egyik alkalommal az iskolában a tanitónéni megkérte, hogy mesélje el a többi apróságnak, hogy Ő hogy is látja, mit jelent az ételallergia?! Pötyi sokat gondolkodott mit is meséljen társainak, hisz Neki már-már fel se tűnt, hogy „MÁS” lenne vagy esetleg különleges emiatt, hisz olyan régóta együtt élt az allergiával, hogy az beépült teljesen a mindennapjaiba, napi rutin lett az, ami másban esetleg fel se merül vagy kérdéseket vetne fel.

– Allergia esetén a szervezetünk legfontosabb védekezőrendszere (az immunrendszerünk), túlbuzgón reagál olyan anyagokra (pl.: tej, glutén, mogyoró, stb), amelyek egészséges társainkra nézve ártatlanok. Az én esetemben, dr Uhu „gasztros” bagoly vizsgálatai alapján, legfőképpen tejallergiáról van szó. – kezdte az előadását Pötyi.

– El se tudják képzelni, hogy pl. a tejallergia milyen változatos tüneteket okozhat.

He netán tejet fogyasztanék vagy valamilyen tejet tartalmazó ételt, akkor ekcémás foltocskák és pocakfájás követné a nem megfelelő étkezést.

Azonban más jelek is mutatkozhatnak, ez eléggé egyénfüggő. Van akinek a tejfogyasztástól csak apróbb-nagyobb vörös foltok, csalánkiütések láthatók. De mint említettem is akár emésztőrendszeri problémák (hasmenés, pocak fájás, hányinger, stb) is adódhatnak. Olvastam olyan esetről is, akinél légúti tünetek tapasztaltak (fulladás, asztma). Súlyos esetben pedig egy nagyon súlyos roham (ún. anafilaxiás roham) alakulhat ki. Ilyen esetekben sokszor azonnali orvosi ellátásra szorulnak a kis „betegek”.

– Tudjátok milyen nagy öröm volt, amikor kiderült, hogy Nana anyu a kedvenc répatortámat már tejmentes változatba is el tudja készíteni!

Igazából azt gondolom, hogy az allergiám mindannyiunktól egy kis plusz odafigyelést igényel, de már beépült a mindennapjainkba, így szinte fel se tűnik. Azt bátran kijelenthetem, hogy ettől még nem mondanám magam másnak! Az ismeretlen dolgok esetében csak egy plusz kérdést kell feltennem – Van benne tej?

Nagy tapsot kapott Pötyi társaitól és ezután, már más szemmel nézték a korábban még finnyásságnak, válogatósságnak gondolt étkezési szokásait.

A tanitónéni boldog volt, hisz többet is elért mint remélte… Nem csak teljesen befogadták Pötyit „másságával”, de egy teljesebb képet kaptak az ételallergiáról diákjai és megértették az allergia rejtette nehézségeit és kihívásait.

Share This