Oldal kiválasztása

Aki ételallergiával vagy intoleranciával küzd, rengeteg információt találhat a neten keresgélve. Szerintem a legfontosabb, ha mentes táplálkozásra kell átállnunk, hogy onnantól tudatos vásárlók legyünk! Mit és értek ezalatt? Onnantól vége, a gyorsan dobáljunk be rutinszerűen mindent a kosárba… Sajnos az „összetevők” változnak időről-időre ugyanazon termék esetében is. Ajánlom az összetevők gyors tanulmányozását, de minimum a fogyasztás/felhasználás előtt, hogy ne érjen senkit kellemetlen meglepetés!

 

A legtöbb tapasztalatom a tejmentes táplálkozással van, így arra mutatnék egy Tiltó listát, amit érdemes eleinte akár magunknál is tartani!

(forrás: http://www.taplalekallergia.hu/dietas-alapok/ )

 

 

 

Az alábbi termékek fogyasztása TILOS tejallergia esetén!

tej,
ízesített tejek, tejkészítmények, kakaó, karamellás tej, tejeskávé,
joghurt,
gyümölcsjoghurtok
ivójoghurtok,
kefir, kaukázusi kefir
tejföl, krémföl,
tejszín,
sajt, (laktózmentes is kerülendő!)
vaj,
vajolaj,
tejzsírok (vaj, vízmentes vajzsír, tejszín),
vajkrém
tejes margarin,

tejfehérje,
tejpor,
savó (tejsavó),
savóprotein,
savópor,
édes savópor,

savófehérje izolátum,
író,
írópor,
kazein,
kazein származékok,
Na-kazeinát, K-kazeinát,

laktóz,
tejcukor,
laktalbumin,
laktoferrin,
laktoszérum,
laktobiumot
laktoglobulin,
citopánpor,
hidrolizált kazein,

zsírhelyettesítők:

-E478 Tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei
-E472 b Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei)

 

Pár tapasztalat, amire érdemes még odafigyelni! (Illetve pár bevált termék az esetünkben)

 

  • Figyelni kell a szervezetünk jelzésére. Van, akinek 0 diéta javasolt; van, aki tűri a nyomokbanos termékeket (szerencsére mi ebbe a „csoportba” tartozunk).
  • A kozmetikumok esetében is figyelni kell az összetevőket, különösen, ha az allergia bőrtünetekkel párosul leginkább (esetünkben a La Roche-Posay Lipikar termékcsalád vált be)
  • A laktózmentes nem egyenlő a tejmentessel (tejfehérje mentes is!), sok esetben ez még kavarodást okozhat.
  • A péksütemények esetében nehéz a tejmentes megtalálása, de ehhez nagy segítség lehet egy megbízható pékség vagy a csomagolt termékek. (Nálunk nosztalgia kifli /Lipóti pékség/ őrület van, illetve a Roberto durumliszttel készült szeletelt kenyér olívaolajjal.)
  • Rengeteg húskészítményben, szalámik, májasok, stb is ott van valamilyen tejszármazék. (Esetünkben a Gyulai, Nádudvari májas; a kométa felvágottak közül sok, illetve a Herz Gála sonkák-karajok; az orsi baromfi virsli, stb biztosan beváltak)
  • Helyettesítő termékek esetében is futhatunk jégre. Pl a növényi tejszínhab is tartalmazhat tehéntejfehérjét (pl: HuLaLá UHT cukrászati habalapanyag)
  • Fagyasztott termékeknél is lehet csapdába szaladni. Pl: a spenótot/gesztenyét gyakran tejszínnel kevert változatban árulják, ami krémesítheti vagy finomíthatja a végeredményt.
  • Gyerekek, édesszájú diétázók esetén is javasolt az összetevők gondos átolvasása. Pl: az étcsokoládé megnevezés, nem minden esetben jelent tejmentességet. Vagy vannak olyan cukorkák, nyalókák, amiben tejszín található.

Aki tudja, jelezze és bővítsük együtt a listát! 😉

Share This